Startläget – så här ser det ut

Det är inte helt lätt att fota en hel trädgård på en gång. Jag får inte riktigt till proportionerna på eländet helt enkelt. Jag vill ju visa hur det ser ut nu, innan något är gjort så man vet vad vi har att ta tag i. Titta på bilderna att tänk dig att det är ännu värre i verkligheten. 😉

Tomten sluttar lite neråt på baksidan av huset. Längst ner angränsar den mot ett mindre område av träd och sly och där bakom finns sedan en granne. Innan vi ens börjat bygga huset fick vi en fråga av hussäljaren om vi ville ha lite av en annan grannes sprängsten, eftersom vi ju hade en svacka längst ner på tomten som skulle behöva fyllas. Jodå, visst, okej, det blir väl bra. Oj. Innan man säger ja till något sådant bör man fråga ”Hur stora sprängstenar?” och ”Hur mycket sten handlar det om?” Det gjorde vi inte och nu har vi sten. Mycket sten. Det har snart gått två år sedan stengåvan så vi har väl vant oss vid tanken på all sten och vi ska verkligen försöka göra något bra av den.

Här är stenarna. I bakgrunden syns en annan grannes garage.

Många stenar

Ungefär halva nedre delen av tomtens baksida är täckt av sprängsten och en hög av vårt eget grus som grävdes bort för att kunna gjuta grunden till huset. Andra halvan är relativt stenfri och innehåller mest sly och vildhallon. (Som vi försökt hålla efter under den sommar som varit.) Grushögen är förresten långt från stenfri, men med betydligt mindre stenar i jämförelse.

Sett från hustaket ser det ut så här:

Åt vänster från taketÅt höger från taket
Från huset räknat är det plant några meter, sedan en vall av grus och jord och sedan kommer sluttningen. Vallen består också av det som grävdes bort för grundgjutningen.

På framsidan är det inte mycket bättre. Inte så mycket sprängsten förstås, men man tänker ju inte lummig trädgård direkt.

Framsidan av huset.

En liten ek har vi. Det enda träd på tomten som inte växte precis där huset skulle byggas. Jag hoppas att den ska kunna vara kvar där. Det är trevligt med någon växtlighet som har varit med ett tag. Allt annat kommer ju att bli nytt.

Vi har förresten några riktigt fina stenar också. Den här högen ligger dold bakom vallen och det är stora stenar som hör hemma på tomten. Någon ligger där den låg när vi köpte tomten, några har petats dit av en grävmaskin för att de låg där huset skulle vara. Det här gänget hoppas jag ska kunna få en synlig plats någonstans. Svårt att bedöma storlek på bilden kanske men tänk att de största är någon dryg meter höga.

Stora stenar i hög

Där har vi utgångsläget. Nu ska man bara komma på vad man vill göra och hur man ska göra det …

Alla bilderna är tagna vid lite olika tidpunkter under 2012.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *