Gula blommor

Jag pratade med vår trädgårdsdesigner i höstas och fick bland annat några frågor om vad jag tyckte om och inte. Vilka färger på blommor gillade jag tex.
”Gult och orange.” sa jag helt spontant. Hade väl inte funderat så mycket, men jag gillar en massa gula blommor och jag gillar starka färger. ”Oj, det var lite ovanligt” sa designern och antecknade. Jag tänkte inte så mycket på det då, men efter att ha läst alla böckerna och alla bloggarna under vintern så har jag förstått att jag hade alldeles fel åsikt. Gula blommor ska man inte tycka om. Det verkar vara någon allmän åsikt i trädgårdsvärlden. Hur har det kunnat bli så? Hur började det? Jag kan verkligen inte alls förstå. Har liksom alltid trott att dragning till olika färger var personliga åsikter. Trodde väl att det gällde blommor också.

Jag tycker i alla fall att några av de blommor som gör mig allra gladast är gula, den här till exempel:
Tussilago
Tussilagon! Den är först på plats, lysande glatt gul och ropar ”Nu är det vår!” Hur kan man inte tycka om den?

Snart kommer påskliljorna, är inte de vackra? Sommarens solrosor? Kärringtand i en vägkant? Smörblomma i en hage?

Hur det kommer att se ut när det är en trädgård på riktigt kan man inte veta än, men just nu har jag bara gula blommor runt huset och jag blir glad av att se dem.

Tussilago vid vägg


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *