Inspiration från trädgårdsmässa

Här har det väntats hela vintern på att det ska bli vår, att det ska bli dags att ta tag i den hopplösa tomten och göra en trädgård av den. Jag har ägnat massvis av tid till att läsa på, läst massor av trädgårdsböcker från bibliotek, läst på nätet och då förstås en massa bloggar. Det finns många som bloggar om sitt trädgårdsintresse, några är väldigt inspirerande andra är informativa och några är lite splittrade, man har ju oftast mer än ett intresse i livet. Jag har i alla fall valt några jag gillar, som jag tittar in hos då och då. Jag känner mig glad över att stämningen verkar vara ganska laid back i trädgårdsbloggvärlden, känner att jag nog kan känna mig lite hemma där, trots att jag inte kan något eller ens har en trädgård (än).  Det är ju så att alla intressen kan vara lite skrämmande att ta sig in i, eftersom det alltid finns folk som kan mycket och som vet hur det ska vara. Det är inte lätt att ta sig in då, i det där gänget. Men nu känner jag mig ändå ganska välkommen. Jag läser bloggar där folk uttryckligen säger att man gör som man vill i sin egen trädgård. Gillar man något så planterar man det eller ställer dit det, beroende på om det ska växa eller inte. Alla är olika. Passar mig utmärkt. Jag tilltalas av tanken att få göra som jag vill, för att det passar mig, utan att ängsligt behöva fundera på om det är rätt. Min trädgård! Jag bestämmer!

Så, vad händer varje år så här i början av säsongen? Vad är det alla bloggare skriver om då? Trädgårdsmässa förstås. Nordiska trädgårdar i Älvsjö. Jag har haft datumen uppskrivna i kalendern länge och längtade dit. Min första trädgårdsmässa! Massor av inspiration skulle jag få! Massor av information om produkter man kan ha nytta av i trädgårdsarbetet, som jag inte ens visste fanns. Jag skulle lära mig en massa nya (för mig) företagsnamn som kan vara bra att kunna när man ska ha något till sin trädgård i framtiden. Lite kul pynt till trädgårdar skulle det också finnas förstås och ja, vad mer? Överaska mig, trädgårdsmässa! Min plan var att åka dit på söndagen, alltså sista dagen, så jag hade alltså redan sett en del bilder från mässans inspirationsträdgårdar och balkonger. Åh, vad fint det verkade! Jag ville dit, titta på allt, fota och skutta hem och kanske blogga lite om det. Så blev det inte riktigt. Jag sitter här, ett par veckor senare och funderar på vad jag skulle kunna skriva, om jag alls ska skriva. Min glädje och entusiasm fick sig en knäck av den där mässan helt enkelt.

Jag skulle så gärna vara lika lycklig över mässan som alla andra verkar ha varit, men för mig var det mest en stor besvikelse. Nästan inget av det jag hoppats på infriades. Kanske passar jag helt enkelt inte på trädgårdsmässor. Jag kände mig inte som en del av målgruppen. Jag kände mig knappt välkommen faktiskt. Inte så att någon var otrevlig på något sätt, men inriktningen kändes väldigt smal. Jag ville ju se saker, trädgårdssaker, inte köpa lökar och pelargoner. Det fanns väldigt mycket lökar att köpa. Och fröer. Väldigt lite redskap och maskiner. Väldigt lite nyttosaker.
DSC04175
DSC04241

Var mina förväntningar så fel? Jag har ju inte varit på någon trädgårdsmässa förut, men jag har varit på andra mässor, som Hem-och villamässor, motormässor och ett gäng olika tekniska mässor i mitt yrke. Jag trodde att alla stora mässor som drog mycket folk var ganska blandade, sett till utställare, inom sitt respektive område. Men inte Nordiska trädgårdar. Det verkar som att man tänker sig att genomsnittsbesökaren är en pelargontant, som vill ha lite nytt krimskrams till trädgården och kanske går att lura på en kasse nya lökar och så fixar man ett gäng utställare till pelargontanten. Så länge man ser till att utställarna bara passar just den tänkta kunden kommer inte sådana som jag känna oss särskilt välkomna. Det borde finnas lite för pelargontanterna och lite för oss som ska fylla redskapsförrådet med prylar.

Det enda som infriades var pyntet till trädgårdar, där var jag nöjd. Men jag köpte förstås inget, det känns lite knepigt att pynta upp en stenhög som förhoppningsvis ska få kontakt med en grävmaskin snart. Det enda jag köpte var ett par påsar ängsfröer hos Pratensis. Någon del av trädgården ska bli en liten äng.

Här är några bilder av sånt jag faktiskt gillade att se, under kategorin trädgårdspynt.
DSC04180
DSC04194
DSC04219
Lite inspiration får jag väl erkänna att jag hittade också:
DSC04215
DSC04228
DSC04226
DSC04225
Vet inte om det blir någon mässa för mig nästa år. Jag ska nog försöka glömma det här istället och göra vad jag kan för att hitta tillbaka till den där positiva känslan för trädgård som jag hade innan jag åkte till Älvsjö i söndags. Jag ville känna att jag var en del av gänget som gillar trädgårdar, men jag kände mig inte alls som en i gänget. Jag gillar nog inte ens pelargoner.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *