Möjligheter att ta vara på

Jag har läst mängder av böcker om trädgårdar och trädgårdsdesign under vintern. Jag älskar att det finns bibliotek! Jag tror att det var i Christel Kvants ”Nya trädgårdens rum” som det stod något om att hon brukade förundras, eller kanske förfasas, över att se nybyggda hus ploppa upp någonstans, med alla möjligheter att skapa en trädgård precis som husägaren vill, men där det först dyker upp ett par krukor utanför dörren med en i övrigt lerig tomt och sedan plattas allt till och blir en tom gräsmatta. Ungefär så minns jag att det stod. Jag har inte boken framför mig.

Jag är ju där. Med den där tomma leriga (och steniga) tomten man skulle kunna göra så mycket med. Och jag erkänner att jag har ett par taffliga krukor utanför dörren, trots en i övrigt obearbetad trädgård. (Jo, nu är det ju bearbetning på gång, men förra veckan var inget gjort.) Krukorna höjer knappast helhetsintrycket, men även utan riktig trädgård kan man längta efter något fint att fästa blicken på när man kommer hem.

Nu när jag äntligen har en grävare på plats så märker jag att trots att jag har en bild i min hjärna hur jag skulle vilja ha det är det inte helt lätt att förmedla det till den som ska gräva. Det tar ju också tid och det innebär i förlängningen en kostnad. Budgeten är ju inte obegränsad och någonstans kommer man ju att behöva dra gränsen. Jag antar att man då kanske sparar några av sina drömmar och hoppas kunna slutföra dem om ett par år istället. Kanske är det vad som döljer sig bakom åtminstone några av alla de där tråkiga gräsytorna som Christel skrev om. Det kan ju vara större växter och träd som kostar, eller stenläggningar, staket, plank, dammar, utemöbler eller vad man nu drömmer om som inte är rimligt att skaffa allt av på en gång. I vissa fall kan jag känna att man har haft så mycket att tänka på och planera och välja att man inte orkar ta fler beslut på ett tag. Husbyggen tar inte bara ekonomiska resurser i anspråk, det går åt en hel del ork också.

Min ambition med trädgården är att kunna få in ganska mycket annat än gräs redan från början. Men det krävs ju till att börja med att jag kan få maskinen där ute att gräva och flytta sten så att det blir en tillräckligt bra grund för mig att bygga vidare på, utan att det blir en platt yta som man lockas att göra gräsmatta av. Sedan krävs det att jag har ork och tid att plantera utan att det bara blir tvångsarbete av det hela. Jag vill ju att jag och trädgården ska bli vänner. Det kanske ska få ta lite tid. En trädgård bygger man inte på en dag, väl?


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *