Planer, infrusna planer, ändrade planer, nya planer.

Oktober 2012: Jag ringer runt till några grävfirmor och hör om någon kan komma och gräva ordning på en stenig trädgård. Någon är fullbokad året ut. Någon ringer aldrig tillbaka efter att inte haft tid att prata just då. Någon kom och tittade och sa ”Det är inga problem att plana ut det här.” När jag försökte förklara att vi inte vill ha det helt plant upprepade han att det inte skulle bli några problem att få det plant. Okej, kommunikationsproblem, inte den grävaren heller alltså. Men så fick jag tag i en som kom och tittade (när ingen var hemma) och ringde upp mig medan han gjorde det. Jag var på jobbet och vi träffades aldrig men vi gick igenom planerna i telefon, medan han gick runt på tomten och tittade. Han verkade fatta direkt hur vi tänkt, kom med egna bra förslag och hade alla resurser som behövdes verkade det som. Okej! Bra! Här har vi grävaren! Det var oktober då, han hade några andra jobb inbokade först men om det inte kom tidig snö skulle det kunna bli gjort samma år, annars skulle han komma när snön försvunnit igen. Hurra! En grävare inbokad och vi skulle kunna börja styra upp det där med trädgård så fort våren kom.

Snön kom ganska tidigt och lämnade oss som bekant ganska sent den senaste vintern. Men där någon gång i mars-april borde det ju varit dags för den där grävaren att dyka upp. Mot slutet av april ringde jag och frågade när de skulle komma.
”-Nej, vi är fullbokade med företagsjobb och jobb åt bostadsrättsföreningar hela våren. Vi kanske kan ta privatpersoner efter semestern nångång. Augusti, september kanske.”
Det var inte direkt vad jag väntade mig att höra när jag faktiskt bokat in dem i oktober förra året! Det skulle i praktiken betyda att man måste boka en grävare ett år i förväg. Faktiskt inte rimligt alls. Med facit i hand borde jag väl hört av mig ett par gånger under vintern och tjatat och dubbelkollat min bokning, men jag trodde ju verkligen att det var klart. Det var det uppenbarligen inte.

Nu stod jag där, i slutet av april, utan grävare och kände mig helt less på allt som hade med trädgård att göra. Kunde inte föreställa mig att det skulle vara möjligt att få tag på en grävare den här säsongen. Förberedde mig på att hela sommaren skulle gå utan att något alls skulle bli gjort på tomten. En hel vinters trädgårdspeppning med böcker och planering kändes helt meningslös. Jag hade ingen ork eller lust att börja ringa runt igen och få höra ett
”-Ha, vi är fullbokade fram till hösten. Inte en chans att vi kan komma till din steniga trädgård.”
Dagar, blev till veckor och allt kändes bara hopplöst så fort man tittade ut.

Så var det plötsligt juni och jag försökte få mig själv att ta tag i det här så att någon kanske skulle kunna komma hit till hösten i alla fall. Letade upp ett gäng grävfirmor jag inte kontaktade i höstas och började ringa. Första svarade inte. Andra svarade och var i närheten och undrade om han kunde komma och titta på en gång. Javisst, det går väl bra. Jag skulle ändå vara hemma resten av den dagen. Efter en kvart dök han upp, eller ja, efter en kvart ringde han och fick vägbeskrivning sista biten eftersom det inte är helt lätt att hitta hit. Vi gick runt och tittade och jodå, han skulle kunna göra jobbet och jodå, han verkade fatta vad vi ville ha gjort.
”-Hur långt fram är du fullbokad?” frågar jag lite försiktigt.
”-Jag har ett jobb på gång nu, men det är snart klart, sen kan jag ta hit maskinen.” får jag till svar.

Oj, så snabbt det kunde gå då! Dåså! Vi kör! Dagen efter första samtalet och mötet rullar en liten grävmaskin in på tomten. Och dagen efter det kommer en liten hjullastare och grävkillen. Två dagar efter samtalet grävs det på tomten! Ingen årslång planering här inte. Nu gräver vi! Och flyttar sten!
Grävmaskin Lastmaskin


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *