Det blev lite gjort i år i alla fall

Ett långt uppehåll, men det har hänt lite sedan sist. Sommaren blev ju inte så fylld av trädgårdarbete som jag hade förhoppningar om i våras och efter bakslagen med två olika grävmaskinsfirmor gällde det att hitta en tredje, som faktiskt kunde göra jobbet. Det såg länge hopplöst ut, men även vi fick turen på vår sida till slut.

I slutet av sommaren kom de hit, de två fantastiskt duktiga grävarna. Två maskiner fixade hela tomten och alla stenarna på en dag. Det blev bättre än man skulle kunnat drömma om. Efter den där första grävdagen, med kunniga grävare, hade vi fått undan all sprängsten, antingen som en ”mur” längs två sidor av tomten, eller nergrävda under den plana ytan och alla stora fina stenar är utplacerade så att man kan njuta av hur vackra de är. Det var imponerande att se hur väl de samarbetade, särskilt när det kom till att placera ut de stora stenarna.  Grävmaskin

Grävmaskin

Grävmaskiner Slätt och fint

Stone henge, kulle och monolit.

Stone henge, kulle och monolit.

Vi har en stor solitärsten med mossa på bredvid en grupp av andra stora stenar, en liten stone henge (eller kanske en variant av anundshög, vi är ju ändå i Västerås), ett litet stenparti, några noggrant utplacerade slumpstenar på kullen och en monolit högst upp på kullen. Just det, kullen fixade de med. Den är förresten också fylld av sprängsten. Det är inte rekommenderat att gräva några djupa hål här i framtiden.

Stora stenarAlla stenar på plats och ett tunt lager jord på det. För att kunna plantera något krävdes lite mer jord och våra grävare tittade ner på fältet en bit från huset och undrade vad det var för jordvall där nere. Fältet är åkermark som troligen, åtminstone delvis ska bli fler bostadshus. Inför dessa har man byggt en bit väg och fört undan jord jorden som låg där vägen skulle vara till en vall. Kunde lite av den jorden flyttas hit kanske? Vi letade upp markägare och kollade. Och jodå, det skulle gå bra. Lite mer väntan på att grävarna skulle ha tid med oss en gång till och sedan kom de hit en andra gång. Tre maskiner den här gången. En dumper och två grävmaskiner och en knapp dag ägnades åt att flytta jord till oss. Nu ser det slätt och jordigt ut och det skulle gå att börja odla om man vill. Jag tror att det är lämpligt att täcka det med ytterligare ett lager finare jord, mest för att det ska bli en bättre yta utan sten. Växer gör det säkert i den gamla åkerjorden. Kanske kan man få ytan att bli lite mindre lerig också, det är ordentligt kläggigt att kliva runt i jorden som den är nu.

Vallen

Här ser man vallen efter att vi ”knaprat” lite på den.

Jord

Allt täckt av ett (lerigt) jordlager och alla fina stenar sticker upp där de ska.

Slutligen vill jag bara påminna om hur det såg ut före allt grävande:

Före


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *