Häckplantor

Under ett besök i Eksjö under sensommaren åkte vi runt och tittade på häckar. En tät och vanligt förekommande häcksort verkade avenbok vara. Vi var inte helt säkra på det var just avenbok under tittrundan, men efter lite googlande kom vi fram till att det var det det var. En häck som klarar klimatet i Eksjö borde ju göra det även i Västerås. Senare googlande har gett att det verkar vara en allmänt ganska tålig planta så vi får hoppas att det är så. En extra bonus verkar också vara att den behåller sina löv åtminstone en bit in på vintern. Möjligen är bok lite snyggare när man tittar närmare på den, men någonstans läste jag att hjortar och rådjur gillar att äta sådana. Det går inte här. Jag vet inte om det finns något som vår lokala hjorthjord inte äter, men jag kan ju inte köpa något de ska tycka extra mycket om. Hoppas att de inte gillar avenbok.

För att plantera en häck krävs ganska många plantor. Lokalt verkar man kunna köpa plantor från 249 kr per tio-pack och uppåt till, tja, massor av kronor per planta. Priset beror på plantans höjd bland annat. De vanliga verkar vara 50-80 cm. Minst 24,90 kr styck alltså. Hmm. Googlade lite till och snubblade in på ett forum och någon blogg där man köpt plantor direkt från tyskland. Hittade inga varningstecken angående den här tyska butiken, förutom att man förstås inte får svenskodlade E-plantor, men ekonomin tillåter inte alltid allt.

Från tyska butiken kunde man köpa 80-100 cm höga plantor för 1,19 euro styck. Högre än de billigaste som fanns att få lokalt alltså. Inklusive frakt för 100 plantor blev styckpriset, med den aktuella växlingskursen, 13,15 kr per planta. Jag beställde sent en tisdagskväll, plantorna skickades måndagen efter (tror att de alltid skickar i början av veckan när det ska till Sverige) och paketen lastades av postbilen hemma hos mig på torsdagen. Så långt har allt gått utmärkt.

Plantorna ligger än så länge kvar i sina lådor i väntan på planteringen, som kommer att ske till helgen. Jag får återkomma med detaljer om plantor och packning.

häckpaket


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *