Mur

En av tomtsidorna ligger mot grannens garageuppfart. Där har vi även en liten höjdskillnad. Inte jättestor, men tillräckligt för att det skulle kunna bli en liten slänt med lutning mot vårt hus där. Vi har funderat på vad man skulle kunna göra där och kommit fram till att en liten mur vore lämpligt. Vi presenterade idén för grannarna och de verkade inte ha något emot den. Tanken är ju att bara vi ska se muren och att högsta stenen ska ligga i deras markplan.

Våra fina gravmaskinister hjälpte oss att gräva ett murdike och utan den hjälpen hade det inte blivit någon mur i år. Rackarns hårdpackad mark att hacka i här. Men med en maskin gräver man tydligen ett rakt och fint dike utan problem.

Murdike MurdikeEn snabb fundering på om det var rimligt att få en mur murad den här hösten. Det är ju ändå oktober. Men jo, vi kom fram till att det borde gå. Grus var ju redan beställt och vilka murstenar vi skulle ha var också valt sedan länge. Jag mailade offertförfrågningar till ett par ställen och fick snabbt svar med bra pris från en och ett inte lika snabbt svar eller bra pris från en annan. Beställde fyra pallar sten från den snabba billiga stensäljaren en måndag och fick preliminärt leveransdatum på fredagen. Vi bokade in grävhjälp som tidigare påstått att de ville hjälpa till och vigde helgen till murande. Redan på torsdagen ringde en lastbilsgubbe och ville lämna sten och det fick han. Det går snabbt att få vissa saker.

StenleveransPlanen är att det ska bli en häck innanför muren och till det bad vi grävarna lämna en extra hög jord. Så allt var på plats. En hög jord, en hög makadam och en massa murstenar. Lördagen kom och vi mätte, riggade upp snören, mätte lite till, körde skottkärror med grus och jord, bar murstenar, kläggade fast i leran och drack kaffe. Sakta men säkert växte understa lagret murstenar fram. Jag visste inte att jag kunde mura, men det verkar som att jag kan det. Det blev faktiskt riktigt rakt och fint! Lite besvärligt att få det rätt i sluttningen. Muren är en sten hög närmast gatan och sedan två, tre och fyra stenar hög ju längre in man kommer. Översta lagret ska vara vågrätt är det tänkt. (Och det blev det.) Vi fick tänka en stund innan vi kom fram till hur vi skulle gå till väga.

Murlager 1Efter mycket slit av fyra personer (Tack för all hjälp!) så lyckades vi få till hela första lagret på helgens två dagar. Jag är så stolt över oss!

Den valda stenen heter Birka och kommer från Starka.Birka

Jag har aldrig varit med om så lerig jord som vi nu har omkring oss. Tjocka lager fastnar under skorna. Tjocka lager fastnar på skottkärrehjulen, så mycket att de inte rullar längre. Vi fick ständigt ta pauser för att kratsa ur skor och hjul för att kunna ta oss fram. Jag hoppas att det inte kommer att  märkas riktig lika mycket med lite planteringsjord och växtlighet på sen. Det vore ju jobbigt att behöva ha varningsskyltar för risk att fastna i leran i trädgården.

Lerig skoTanken var att vi skulle lägga på resten av stenarna någon eller några kvällar under veckan, men det var regntråk varenda dag så det fick vänta till lördagen därpå. Ett par timmars jobb kvar var det bara. 100 stenar att bära fram och lägga på plats. Slitigt, men det blev riktigt fint. Grannarna var ute och tittade när det började bli klart och jag tror att de menade det när de sa att det blev bra. Det blev bra! Vi kan mura! Jag kan mura!

Murmur

Nu är det bara att hoppas att muren håller sig rak och fin genom vintern och alla andra kommande årstider.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *