Vintersådd

Läste att man skulle kunna så frön i en plastburk, ställa ut den mitt i vintern och sedan låta frön och våren ha sin gång. Lät ju både spännande och smidigt!

Jag skaffade några lådor på Ikea, minsta storleken av ”Samla” med tillhörande lock (helt enligt tips från frobok.blogspot.se). Lufthål och dräneringshål ska det vara så jag karvade med mejslar en stund tills jag trodde mig vara nöjd. Som vanligt har man utvecklat en fungerande teknik lagom tills allt är klart.

Mejsla hål i lådaSålåda med hål

I med lite jord och välj ut några perennfrön som inte verkar ha något emot lite vinter. Jag hade några varianter av Lavendel, något gräs och några stenpartiväxter i fröpåsehögen jag köpte till förra säsongen. (Den som aldrig blev av här hos mig.)

Lådor redo för sådd

Locken tejpades fast och lådorna placerades lite skyddat bakom en sten och så la jag snö på. Sedan dess har förstås temperaturen hållt sig runt noll eller lite över så snön sjunker ihop en del, men det betyder ju också att det inte är super kallt just nu. Vänder temperaturen neråt igen utan att det kommit mer snö får jag väl täcka med något mer. Det verkar som att en hyfsat jämnkall temperatur är att föredra.

Jag tycker att det är ett spännande experiment och väntar ivrigt på vad som kommer att hända framåt våren. Och angående frövalen så misstänker jag att hela den kommande sommaren med plantor och trädgårdsjobb kommer att hålla någon sorts tema av kaos och slump. Rolig kaos och slump.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *