Fröplanering

Samlade på mig fröpåsar under förra året. Dels när jag fortfarande trodde att jag skulle plantera saker redan då och senare när jag insåg att det inte skulle bli något planterat under 2013 så fortsatte jag att köpa på mig fröer. Det finns ju en hel del bra erbjudanden när man handlar lite off-season. Jag utgår från att de flesta fröer klarar sig något år utan problem i sina påsar. Om jag har rätt där kommer att visa sig  snart.

Jag har nu en hel trädgård att få växtlighet i. Inget finns, förutom häcken som planterades i höstas och ett litet träd. Skissar och funderar en hel del och det som har spökat mest är den där oskrivna regeln om gräsmattan. Det ”ska” ju vara gräsmatta när man anlägger en trädgård och sedan skrämmer man upp ett par rabatter i någon kant. Känns det kul? Nej, inte särskilt. Jag skissar mer och mer och rabatterna växer mer och mer och gräsmattan bara krymper. Efter en stund var det en liten snutt gräs kvar som var ungefär lika stor som altanen. En symbolisk gräsmatta eller kanske skippa gräset helt? Eller så gräs nu och planera bort det igen de närmsta två‑tre åren. Hmm.

Jag har förstått att det kräver en del pyssel med att ha en snygg gräsmatta och att det innebär en del investeringar. Gräsklippare till exempel. En robot vore ju det ultimata i så fall. Men dyrt. Sedan har man det där med gräsklipp och allergi som kan bli ett problem eftersom det är en återkommande syssla. Ingen gräsmatta = färre eller i alla fall andra problem. Går det kanske att ha marktäckare över större ytor?

Sååå… om man nu ska anlägga en hel trädgård utan gräsmatta med med en väldans massa andra plantor istället krävs det helt enkelt en väldans massa plantor. Jag vill av kostnadsskäl försöka driva upp så mycket som möjligt själv, från frön. Det som är svårt att att veta hur mycket som behövs, vad jag egentligen vill ha och vad som egentligen fungerar i just den här trädgården. Planeringen av vilka plantor som ska planteras är inte klar och därmed är det inte heller klart hur många plantor som krävs. 3? 30? 300? Tiden går och jag vet fortfarande inte exakt hur jag vill att det ska bli. Mitten av mars och jag känner mig lite stressad.

Nu har jag i alla fall fått ner några frön i jord. Jag är fullt medveten om att det inte kommer att räcka, alls, men det känns lite bättre att ha något som gror lite grann. Och än är det nog inte försent att så lite till.

tidningskrukorRullade ihop ett gäng krukor av tidningspapper och sådde frön i dem och i ett gäng plastmuggar med hål i botten. Nu står det en liten frösådd i köksfönstret.

nysådda sålådor nysådda tidningskrukorIkealådor och ikeahylla i kombination med tidningspapperskrukor är mitt försök att hålla ner priset på det här med odling. Kanske blir ett par lådor till, det finns plats för fler i den där hyllan.  Och så finns det ju alltid möjlighet att så saker på friland också.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *